Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

O

C

F

K

W

X

Y

Z

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

What

Description

De belangrijkste ordertypes op de meeste beurzen zijn marktorders en limietorders. Bij een marktorder wordt het koop/verkoopverzoek voldaan tegen de huidige marktprijs of de gemiddelde marktprijs. Bij een limietorder daarentegen bepaal je zelf de koop/verkoopprijs.

Een ander belangrijk verschil tussen deze twee soorten orders is dat een marktorder niet wordt opgenomen in het orderboek van de beurs, omdat deze direct wordt uitgevoerd. En een limietorder wordt in het orderboek geplaatst en wacht om te worden gevuld.

Een optie is een recht om binnen een afgesproken periode een bepaald goed te kopen of te verkopen, soms voor een vastgestelde prijs.

Wie een koopoptie neemt op een huis heeft dat huis nog niet gekocht, maar verzekert zich voor een korte periode van de mogelijkheid om te kopen. De verkoper mag het huis gedurende die periode niet aan een ander verkopen. Een dergelijke optie heeft een looptijd van enkele dagen en wordt vaak gratis geboden.

Wie een koopoptie neemt op een aandeel, koopt het recht om het aandeel voor een bepaalde prijs te kopen. Hij betaalt daarvoor een bedrag aan degene die het recht verleent.

Een optie is een afgeleid product, ofwel een derivaat. De waarde van de optie is gebaseerd op de waarde van het onderliggende product, de looptijd, de beweeglijkheid van de prijs van de onderliggende waarde en de rente.

Over-the-counter (OTC) is een term die gehanteerd wordt in de financiƫle wereld. De term heeft betrekking op financiƫle transacties die niet via de beurs verlopen, maar die direct tussen twee partijen afgesloten worden.