Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

M

C

F

K

W

X

Y

Z

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

What

Description

Je wordt een “maker” wanneer je een order plaatst die niet onmiddellijk wordt uitgevoerd, maar in het orderboek blijft staan tot deze later door iemand anders is gevuld of gematcht. De “taker” is iemand die een order plaatst die onmiddellijk wordt gematcht met een bestaande order in het orderboek.

Market Cap  (algemeen dus niet allleen voor crypto) 

Market cap, of market capitalization, is de term die gebruikt wordt om een waarde te geven aan een cryptocurrency project als Bitcoin. Het geeft een indicatie van hoeveel een project in zijn geheel waard is.

Mochten er 100 munten van een specifiek project in de omloop zijn en deze hebben allemaal een waarde van €2? Dan is de cryptocurrency market cap van dit project €200. Alle uitstaande ‘aandelen’ zijn met de huidige prijs €200 waard = market cap.

Deze marktkapitalisatie blijft slechts een indicatie. Het heeft verder niets te maken met bijvoorbeeld de bezittingen die een project nog op de bank heeft staan of de waarde die ze daadwerkelijk leveren. Maar in de wereld van de Bitcoin wordt er toch vaak gekeken naar de market cap. Als veel mensen heil zien in een project, is dat vaak terug te zien in de market capitalization. Mensen kopen dan ‘aandelen’ in het project, waardoor de prijs en daarmee de market cap stijgt. Het is wel te vergelijken met de beurswaarde op de stock market.

https://www.sygna.io/blog/what-is-mica-markets-in-crypto-assets-eu-regulation-guide/

MPLS 

Multi Protocol Label Switching, of MPLS, is een mechanisme om data over een computernetwerk te transporteren. MPLS is actief op laag 2 en 3 van het OSI-model. Datapakketten worden gelabeld met extra informatie in relatie tot de eindbestemming. De labelinformatie wordt hierna gebruikt om in het netwerk te switchen

MBR (Master Boot Record)  GPT (GUID Partition Tabel) verschil

Mempool (Cryptocurrencies) 

https://bitcoinmagazine.nl/2020/06/bitcoin-mempool-wachtrij/#:~:text=Een%20bitcoin%20transactie%20wordt%20niet,full%20node%20voor%20zichzelf%20bijhoudt.


Een bitcoin transactie wordt niet direct verwerkt wanneer jij hem verstuurt. Voordat verstuurde bitcoin worden verwerkt komen ze eerst in een wachtrij te staan: de bitcoin mempool (een afkorting van Memory Pool).

De mempool is een soort wachtrij die elke full node voor zichzelf bijhoudt. Wanneer een node de transactie verifieert komt hij terecht in de mempool. Daar wacht de transactie netjes op het moment dat een bitcoin miner hem oppikt en in een block verwerkt.