Verschil Coin & Token

Gunters' site

Quod non est in actis non est in mundo


Verschil Coin & Token

Coin


 • Coin betekent 'munt' in het Nederlands en munten gebruiken we om betalingen mee te doen. We spreken in de wereld van crypto dan ook van een coin wanneer het enkel dient als een betaalmiddel en als het representeren van waarde. Bitcoin is een perfect voorbeeld van een cryptocurrency die we zien als coin.
 • Een coin opereert via een eigen blockchain. Ethereum wordt daarom ook gezien als een coin, omdat dit enkel als currency wordt gebruikt op de eigen blockchain. 
 • De coins strijden met elkaar om welke uiteindelijk echt gebruikt zal worden als betaalmiddel. Ze willen allemaal een prominente positie innemen op het gebied van digitale transacties. Hierdoor kan het gebruik van fiatgeld (euro's en dollars') afnemen.  

Token

 • Een token kan meerdere functies hebben dan alleen een betaalmiddel. Het kan bijvoorbeeld een aandeel zijn of representatie/bewijs van een product. In totaal kennen we vijf soorten tokens. In dit artikel hebben we alle vijf op een rij gezet en de verschillen ertussen uitgelegd.
 • Een token opereert op een bestaande blockchain die smart contracts ondersteunt. Ethereum en Waves worden hier veel voor gebruikt. 
 • Tokens zijn echt gefocust op hun eigen doel en kunnen bijvoorbeeld alleen binnen een specifieke markt of specifiek blockchain-project gebruikt worden. 
 • Vaak zie je bij een project dat het om een ERC-20 token gaat. Dit betekent dat het gebaseerd is op het ERC20-protocol, wat inhoudt dat het draait op de blockchain van Ethereum.
 • Bitcoin gaat ook smart contracts ondersteunen en dan kunnen er ook tokens op deze blockchain worden gemaakt.
 • Een token maakt het mogelijk om alles digitaal verhandelbaar te maken. Zo kan een token een huis voorstellen, maar bijvoorbeeld ook gespaarde punten bij een winkel. Ieder crypto-project heeft een eigen invulling van zijn token. 
 • Het maken van een token is makkelijker dan het creëren van een coin. Bij een coin is het namelijk nodig om een eigen blockchain te bouwen en een token kan je gemakkelijk lanceren op een bestaande blockchain.   
 • De tokens worden in het begin aan de man gebracht door het houden van een ICO. Dit is een manier om geld op te halen en zo het nieuwe project te financieren. Mensen investeren hierin met de gedachte dat de prijs per token omhoog zou kunnen gaan. 

Het belangrijkste verschil tussen een coin en een token zit dus in de structuur. Coins zijn afzonderlijke valuta en hebben hun eigen blockchain, terwijl tokens op een al bestaande blockchain worden gecreëerd. Tokens zijn daarom afhankelijk van de functionaliteiten van de bestaande blockchain, terwijl coins zelf hun eigen blockchain verder kunnen ontwikkelen.

Zie ook

https://allesovercrypto.nl/blog/coin-vs-token-verschil  voor meer uitleg